Februari 2018 – Zwanger!
En dan heb je ineens een positieve zwangerschapstest in de handen! De eerste dagen waren we allebei nog wat in de war. Is het echt zo? Zijn we over 9 maanden echt ouders? Mamma Anne-Fleur en pappa Gerrit dat klonk toch wel heel gek. Het ‘ouders-to-be’ onderwerp werd ineens het nummer 1 onderwerp. In de gesprekken tussen Gerrit en mij, maar ook in mijn hoofd.
Alles wat ik hoorde en zag over zwangerschap/baby’s/ouderschap was ineens interessant. Zo zat ik in de auto en hoorde een discussie op de radio over het al dan niet verplicht stellen van een ouderschapscursus. Verplicht stellen vond ik wat zwaar klinken, maar het idee om samen te praten en na te denken over het leven als ouders sprak me aan! Op internet zocht ik naar informatie over deze ouderschapscursus. Ik werd niet enthousiast: te serieus, in een groep en verplichte avonden.
Ik zocht naar iets luchtigers. Toen dacht ik aan een gespreksstarter zoals Kletspot waarbij je vragen stelt aan je partner, familie of vrienden. Dat zal er ook wel zijn voor (aanstaande) ouders. Maar helaas… niet te vinden. Dan maak ik het zelf wel! Inspiratie voor vragen haalde ik van internet, informatiefolders en boeken.

Welke veranderingen zal dat ‘ding’ in mijn buik gaan brengen?!
Gaffie’s relatie-ouderschapsspel
Het resultaat was een in elkaar geknutselde gespreksstarter voor onszelf, genaamd Gaffie’s relatie-ouderschapsspel. Met een dobbelsteen werd er bepaald welke vraag op het kaartje werd gesteld (bij 6 mocht je kiezen). Het zag er niet mooi uit: simpel geprinte kaartjes in een oud smartphone doosje. Maar leuk was het wel! Soms had Gerrit wat aanmoediging nodig om een kaartje te pakken (mannen en praten… zucht), maar eenmaal begonnen ging het beter.
Gaffie’s Relatie-Oudersschapsspel anno 2018
We hebben gelachen, gepraat en onze twijfels gedeeld. Sommige vragen vonden we lastig: ‘Hoe denk je ons kind te willen opvoeden op het gebied van social media?’ Euh geen idee…. Andere vragen zorgden vooral voor grappige momenten: ‘Zijn er eigenschappen die wij niet hebben die je wel aan je kind wilt meegeven?’ -> Ja veel!
De gesprekken die we hadden, zorgden voor leuke momenten op dat moment. Maar stiekem denk ik dat het ons ook wel heeft behoed voor discussies en twijfels in the-heat-of-the-moment met een baby. Vooral in het eerste jaar met gebroken nachten, onzekerheden en weinig tijd/energie voor de relatie . Nu bleef er meer tijd over voor relatie quality time, andere onzekerheden en andere ruzieonderwerpen😊

Gaffie’s Relatie-Ouderschapsspel op vakantie in Schotland
Vrienden en familie vroegen wel eens of ik het niet wilde gaan uitbrengen. Nee, het was leuk voor onszelf maar niet om er meer mee te gaan doen. En nu twee jaar later is dit spel op de markt! Dat had ik in 2018 echt niet gedacht. En in 2019 ook niet.
Sabbatical + corona crisis = Huisje Boompje Gesprekje.
Eind 2019 had ik besloten mijn baan in verander management op te zeggen. Na 10 jaar werken wilde ik tijd om na te denken over wat ik verder wilde met mijn werk. Ik wilde naar een coach, workshops doen en met mensen praten over hun baan. En dan maar kijken waar ik zin in had en wat er op mijn pad kwam.
En ergens dacht ik ‘misschien ga ik ook nog wel wat met het Gaffie’s ouderschapsspel doen’. De eerste 2 maanden was ik bezig met van alles, maar het spel had ik geen zin in. Prima. En toen kwam de corona lockdown. Workshops werden geannuleerd, afspraken om met mensen te praten over hun werk werden afgezegd. Daar zat ik dan thuis. Ik voelde me ellendig en doelloos.
En toen kwam ik op het idee om toch wat met het Gaffie’s relatie-oudersschapsspel te gaan doen. In mijn vrije tijd was ik de maanden ervoor al bezig geweest met een adoptie versie van het spel voor mijn zwager en schoonzusje. Ik had vragen aangescherpt, adoptie vragen toegevoegd en druk geknutseld om het cadeau te kunnen geven. Nu kon ik daar mooi op verder gaan. Maar dan zonder te knutselen. Ik wilde een professioneel product op de markt zetten. Van wat spaarcentjes investeerde ik in een goede grafisch vormgever, een mooi doosje, kaartjes en een website.
Ik dacht: “In de zomer kan ik het op de markt brengen”. Maar dat viel nog wel tegen. Er kwam veel meer bij kijken dan gedacht.
Brainstorm nieuwe naam
De naam ”Gaffie relatie-ouderschapsspel” moest ten eerste veranderd worden. Want wat is Gaffie?! De G is de eerste letter van mijn man’s naam: Gerrit. En Affie is mijn bijnaam die ik ooit in de studententijd heb gekregen. Leuk voor ons, maar niet echt profi. Dus er moest een nieuwe naam komen, die meer profi is, lekker bekt en weergeeft waar het omgaat. Ik heb een Zoom meeting (helemaal hip in corona tijd) georganiseerd met een aantal vrienden en familie voor een brainstorm van de naam. En Huisje Boompje Gesprekje werd geboren.
Toen ik inhoudelijk naar het spel ging kijken, was ik niet tevreden over de vragen. Ik ben opnieuw gaan zoeken naar inspiratie voor vragen (zie blog ‘De geboorte van vragen en stellingen), heb vrienden gevraag om kritisch door de vragen heen te gaan en mijn schoonmoeder heeft me geholpen met de taalkundige kant.
En dan de marketing. Ten eerste natuurlijk het productontwerp. Hoe moest het doosje eruit zien? Grafisch vormgever Rianne en ik hadden een week gepland om het doosje vorm te geven. Maar niet rekening gehouden met dat ik een groentje ben in bedenken hoe ik het wil hebben. Ik wist bijvoorbeeld eerst zeker dat ik wit met groen/blauwe kleuren combineren. Maar als je het doosje dan print en vouwt, geeft het niet echt een profi uitstraling. Er moesten andere kleuren bij. Maar zeker geen zoetig baby roze. Lang verhaal kort: zie de productfoto’s voor het resultaat. Er moest ook een website ontworpen worden. Opmaak en uitstraling bedenken en er moest tekst op. Een vriendin en een schoonzusje hebben geholpen om de tekst vorm te geven.
En natuurlijk gaan er altijd dingen mis die voor vertraging zorgen. Oeps de template voor de grafisch vormgeving klopte niet. Oeps de doosjes zijn gedrukt maar de kaartjes passen er niet in. Oeps de doosjes zijn nog een keer gedrukt maar passen niet door de brievenbus.
Het is een leerzaam proces, waarbij ik me regelmatig onzeker voel. Maar uiteindelijk is het gelukt: Huisje Boompje Gesprekje komt op de markt!